Itsepuolustuslajissa suojaudutaan ja puolustaudutaan hyökkääjältä

Itsepuolustuslaji tarkoittaa kamppailulajia, jossa tavoitteena on oman hengen pelastaminen ja oman koskemattomuuden suojaaminen sekä konfliktista selviytyminen mahdollisimman vähän loukkaantuneena. Lievimmillään itsepuolustuslajien tekniikat ovat torjuntoja, mutta jotkut tekniikat voivat myös vaurioittaa hyökkääjää. Alla esiteltynä lyhyesti tunnetuimmat itsepuolustuslajit sekä niiden historia.

Aikido kehittyi ju jutsusta

Japanilainen Morihei Ueshiba kehitti rauhanomaisen aiki-jujutsun. Hän oli kokenut uskonnollisen herätyksen ja ryhtyi kannattamaan pasifistista aatetta. Morihei Ueshiba perehtyi ensin ju jutsun saloihin ja kehitti siitä aatteeseensa sopivan järjestelmän, jossa vastustajaa ei vahingoiteta. Aikido käyttääkin hyökkääjän omaa voimaa tätä vastaan. Aiki-ju jutsu kehittyi myöhemmin aikidoksi. Suomeen ja muihin Pohjoismaihin aikido saapui 1970-luvulla Toshikazu Ichimura -nimisen sensein johdolla.

Krav Magan juuret taistelukoulutuksessa

Krav Magan kehitti Unkarin Budapestissä syntynyt mutta Slovakian Bratislavassa kasvanut Imrich Lichtenfeld. Hän oli saanut isältään palon voimailulajeihin ja monipuoliseen urheiluun. Natsismin ja anti-semitismin vallatessa alaa 1930-luvulla Imrich johti nuorten juutalaisten ryhmittymää ja kehitti samalla taistelutekniikoita. Varsinainen Krav Maga alkoi kehittyä kuitenkin vasta, kun Imrich muutti Israeliin ja alkoi kouluttaa valtion sotilasoppilaitoksessa. Siellä Krav Magaa tutkittiin ja testattiin tositilanteissa. Eläkkeelle jäätyään Imrich kehitti Krav Magasta siviileille sopivan version.

Scandinavian Defendo on uusi laji

Suomalaisen Jyrki Saarion kehittämä Scandinavian Defendo on täysin oma lajinsa eikä se varsinaisesti perustu mihinkään aiempiin itsepuolustus- tai kamppailulajeihin. Saario tuntee useimmat itsepuolustuslajit ja hänellä on niistä vuosikymmenten kokemus. Apuna kehitystyössä ovat olleet monien muiden itsepuolustus-, kamppailu- ja voimankäyttölajien mestarit. Saarion mukaan Defendo perustuu sen kehittäjien omiin kokemuksiin ja niitä analysoidessa opittuihin asioihin. Saariolla itsellään on laaja kokemuspohja monipuolisesti eri kamppailulajeista ympäri maailmaa niin opiskelijana, kouluttajana kuin ohjaajana.

Systema on venäläiskansallinen lähitaistelu

Systeman juuret ovat Neuvostoliiton hajoamisessa ja sitä seuranneessa taistelutaitojen nousussa Venäjällä läpi 1990-luvun ja 2000-luvulla. Systema on sekoitus erilaisia lajeja aina kasakoiden nyrkkitappeluista pistimillä ja sapeleilla taisteluun. Neuvostoliiton alkuaikoina muutama taistelufanaatikko keräsi ja tallensi taistelulajien kansanperinnettä systemaattisesti, vaikka perinteiset traditiot olivatkin maassa lakkautettuja. Nämä perinteet koostettiin järjestelmäksi, johon kuuluvat mm. sellaiset aseettomat tekniikat kuin sambo ja samoz. Neuvostoliiton aikana Systema oli armeijan käytössä, ja maan hajottua se levisi myös länsimaihin hajoten useaksi eri koulukunnaksi.