Ju jutsu lyhyesti

Ju jutsun lyhyt lajiesittely

Ju jutsun juuret ulottuvat pitkälle ihmiskunnan historiaan. Ju jutsu on kotoisin Japanista, ja lajin erikoisuus on se, että voiman sijaan laji keskittyy tekniikkaan. Sana ju jutsu tarkoittaakin suomeksi suunnilleen “joustava tekniikka”. Nimi ju jutsu voidaan kirjoittaa toisinaan muillakin tavoilla johtuen eri käännössyteemeistä. Oli kirjoitusasu mikä hyvänsä, on kyseessä kuitenkin sama laji.

Ju jutsun historiaa

Ju jutsu on ikivanha laji. Sen historia on jäljitettävissä jopa pari tuhatta vuotta menneisyyteen, mutta perinteinen ju jutsu oli suosituimmillaan Japanissa 1000-luvun alusta aina vuosituhannen loppupuolelle saakka. Silloin ju jutsu oli nimittäin samuraiden taistelutekniikka. Mikäli samurain ase tuli riistetyksi, tuli hänellä olla keino puolustautua tai saada vastustaja vangittua. Tuona aikana aseet eivät edes olleet sallittuja kaikilla alueilla.

Laji oli vielä 1600-luvullakin jakaantunut jopa satoihin eri koulukuntiin. Nämä koulukunnat pitivät oppinsa huippusalaisina ja vain harvat ja valitut saivat niissä opetusta. Tästä johtuu se. että monet koulukunnat erikoistuivat lajin eri osa-alueisiin, vaikkapa esimerkiksi heittoihin, potkutaktiikoihin, lyöntitaktiikoihin, lukkoihin tai jopa aseettomaan taisteluun.

Ju jutsun kohtalo Edo-kauden jälkeen

1600-luvun alusta asti valloillaan ollut Edo-kausi päättyi 1860-luvun vallankumouksen aikaan. Tuolloin koko Japanin yhteiskuntajärjestelmä oli koetuksella. Samuraiden aika tuli päätökseensä, ja kaikki heidän oikeutensa riistettiin. Kaikkien aseiden kantaminen kiellettiin. Tuolloin monet muinaiset ju jutsun haarat kuolivat, mutta onneksi osa niistä onnistui selviytymään. Ju jutsu edesauttoi tuona aikana monen budo-lajin syntyä. Esimerkiksi rauhanomainen Aikido sai tuolloin alkunsa muinaislajien inspiroimana. Myös vahingoittamista viimeiseen asti välttelevä Judo syntyi tuona aikana osin ju jutsun inspiroimana.

Samuraiden hajottua ju jutsu koki suuria mullistuksia

1800-luvun loppu ja 1900-luvun alku tunnetaan nimellä Meiji-kausi. Silloin Japani alkoi teollistumaan ja modernistoitumaan. Tämä oli suuri askel maalle, joka oli ollut täysin eristyksissä pari vuosisataa. Tuolloin maahan tulvi ensimmäistä kertaa ulkomaalaisia. Samuraiden hajottua tavallinen kansa sai luvan harjoittaa ikivanhoja taistelulajeja, ja jo ennen 1900-luvun alkua saivat myös turistit luvan oppia ju jutsua. Turistien mukana ju jutsu lähti leviämään pitkin maailmaa poistuen ensimmäistä kertaa historiassa Japanin rajojen ulkopuolelle.

Sota-aika vaikuttaa kaikkeen – myös ju jutsuun

Kun maailmansodat loppuivat, tuli monille kamppailulajeille tukalat paikat, kun maailma oli kokonaisvaltaisessa muutoksessa. Miehitysten aikaan kamppailulajien harjoittaminen kiellettiin kokonaan, koska niitä pidettiin virheellisesti sotaan valmistautumisena. Kielto oli väliaikainen, mutta kesti viitisen vuotta kunnes epäilykset kuihtuivat ja koulut saivat ovensa auki. Ajan kuluessa ju jutsu sai aikaan uusia suuntauksia turistien muovailemana. Ju jutsusta on tullut merkittävä osa taistelulajien historiaa.

Nyky ju jutsu on muovautunut hiljalleen samalla kun yhteiskunta on jatkanut kehitystään. Ju jutsu ei ole enää vain taistelulaji – se on harrastus. Toisille se on kunnon kehittämistä, toisille kilpailemista. Toisille se on itsepuolustusta.