Karate

Miksi karate on mainio koko perheen harrastus?

Karate on taistelulaji, joka on kotoisin Okinawan saarelta, Japanista. Karaten pääpointtina on se, että taistelutaidot hiotaan huippuunsa – täysin ilman aseita. Tätä nykyä karatea harjoitetaan lähes joka puolella maailmaa, mikä tekeekin siitä yhden maailman suosituimmista liikuntamuodoista. Karaten olennaisia osia ovat muuan muassa lyönnit, hallintaotteet, torjunnat, potkut ja kaadot.

Vaikka lajin alkuperä on täysin aseeton, on sen nykymuodossa nähtävissä niin itsepuolustuksen kuin urheilunkin piirteitä. Monelle karatea harrastavalle tärkeä piirre on lajin perinteinen muoto eli sen itsepuolustusaspekti. Karatessa suurta roolia näyttelee myös niin henkisen kuin fyysisen kunnon kehittäminen, mikä tekee siitä liikuntamuotona erittäin kokonaisvaltaisen.

Karate on helposti aloitettava harrastus

Onko hakusessa uusi harrastus? Karate voi hyvin olla ratkaisu pulmaasi! Karate on lajina helposti aloitettava, vaikka aikaisempaa kokemusta tai erityisen hyvää peruskuntoa ei olisikaan. Vaikka kunto ei olisikaan kova, saa sen karatea harrastamalla kohoamaan huimasti. Laji myös soveltuu ihan jokaiselle vauvasta vanhukseen. Monille harrastajille karata on enemmänkin elämäntapa kuin pelkkä harrastus, sillä usein kun sen kerran aloittaa, harrastusta jatkaa koko elämänsä.

Mikäli kiinnostuit karatesta, ota selvää lähialueillasi tai asuinalueellasi toimivista harrastusseuroista ja laita rohkeasti viestiä. Useasti seurat tarjoavat maksuttoman kokeilukäynnin, joka on oiva keino testata, sopiiko laji itselle vai ei.

Karatekin on itsepuolustusta

Karaten parissa oppii itsepuolustuksen taidon. Kun harrastat karatea, opit puolustamaan niin itseäsi kuin lähimmäisiäsikin. Karate oli alun perin juurikin keino itsepuolustukseen, ja yhä edelleen satojen vuosien jälkeen sama piirre korostuu, kuten myös lähes samana pysyneet tekniikat. Karate on taktinen laji, sillä vastustaja yritetään selättää yllättämällä ja hyödyntämällä tämän liikkeitä ja heikkouksia tätä vastaan. Karatea harrastavalle kaksintaistelu on aina viimeinen keino, mutta lajin harrastaminen antaa eväät tukalasta tilanteesta selviämiselle, jos sellaiseen sattuu joutumaan,

Karate on jännittävää urheilua

Karate tarjoaa nopeaa tempoa, viihdettä ja jännitystä. Kilpailu lajissa jaetaan kahteen eri sarjaan: pisteottelu (kumite) ja liikesarjat (kata). Kun kilpaillaan, on tekniikka suoritettava mahdollsimman nopeasti, puhtaasti ja vastustajaa vahingoittamatta.