Krav Maga lyhyesti

Krav Maga on kontaktitaistelua

Sana Krav Maga tarkoittaa sanan mukaisesti kontaktitaistelua. Krav Magan ajatellaan tositilanteissa kuuluvan maailman eniten testattuihin lähitaistelujärjestelmiin kuuluviin lajeihin.

Krav Maga on hyvä laji muun muassa siksi, että se on erittäin tehokas ja helposti opittavissa oleva laji. Krav Maga kuuluu moderneihin voimankäytössä, lähitaistelussa ja itsepuolustuksessa käytettyihin lajeihin. Krav Magan suuria peruspilareita ovat taktikointi ja vastustajan ennakoiminen. Sen lisäksi että Krav Maga opettaa väkivaltatilanteissa käytettävä kuristusotteita, lyöntejä, otteita ja potkimista, kuuluu Krav Magaan myöskin aseita vastaan puolustaumisen oppiminen. Tämän lisäksi Krav Magan erikoisuuksia ovat maassa puolustautuminen ja suurempaa joukkoa vastaan taistelu. Tässä lajissa opitaan käyttämään itsepuolustuksessa avuksi myös apuvälineitä.

Mihin Krav Maga perustuu?

Krav Magan tekniikoiden taustalla ovat ihmisten luonnolliset mallit sekä stressireaktiot. Krav Magan tekniikoiden avulla opit varautumaan joka suunnasta suunnattuihin hyökkäyksiin koko ympyrän akselin tarkkudella. Tekniikat ovat riisuttua sorttia ja niistä on poistettu kaikki showaspekti ja näyttävyys, sillä oikeassa taistelutilanteessa sellaisille ei ole aikaa. Perus resepti on vastata kaksoisliikkeellä: niin torjuntana kuin vastaiskunakin. Krav Magan yksi peruspilari on ennakointi, jonka avulla vältetään vaaralliset tilanteen ja tiedostetaan riskit.

Krav Maga sopii todennäköisesti sinullekin

Krav Maga sopii erittäin monenlaisille ihmisille ikään tai sukupuoleen katsomatta. Koulutuksen sisältö voidaan sovittaa oppilaiden taustoihin ja tarpeisiin, mikä tekee siitä mahdollisimman tehokasta. Koulutuksesta voi saada vaikkapa voimankäyttöversion, itsepuolustusversion taikka lähitaisteluversion. Näidenkin painottumiset ja sisällöt mietitään ryhmän lähtökohtien pohjalta. Ne saattavat osin mennä päällekäin, sillä erilaisiin ryhmiin suuntautuu osin samankaltaisia väkivaltahyökkäyksiä.

Krav Maga on budapestiläistä alkuperää

Krav Magan kehitteli budapestiläinen Imrich Liechtenfeld vuonna 1910 asuessaan Bratislavassa. Mies oppi kamppailulajien pariin jo pienestä pitäen, sillä hänen isänsä harrasti sirkuksessa voimailua.

30-luvulla mies johti juutalaisten nuorten ryhmittymää, joka halusi estää fasistien pääsyn juutalaisten alueelle. Tuolloin Lichtenfeld huomasi urheilun ja aidon taistelun eron ja alkoi kouluttaa 1940-luvulla juutalaisia sotilaita.

Lichtenfeld asuui myöhemmin Transjordaniaan ja toimi taistelun opettajana puoliksi sotilaalliselle järjestölle kouluttaen sotilaita. Armeijatyönsä loputtua mies opetti kehittelemäänsä lajia myöskin siviilioppilaille.

Ennen 80-lukua Krav Magan harrastajia oli oikeastaan pelkästään Israelissa, mutta 80-luvulla Krav Maga päätyi USA:han juutalaispiirien kautta. Siellä se päätyi melko yllättäen jopa FBI:n käsiin. Nykyisin Krav Magalla on ammattilaisharrastajia maapallon joka kolkassa. Myös Suomessa harrastetaan Krav Magaa korkeallakin tasolla ja menestystä ja mitaleita on lajissa niitetty ulkomailta saakka.