Lyhyitä esittelyjä eri lajeista ja huippuharrastajia
Maailmassa on tarjolla satoja eri kamppailulajeja. Kukin kerää pariinsa tuhansia harrastajia eri puolilta maapalloa. Kussakin on myös ammattitason harjoittajia, eli heitä, jotka ovat alansa huippuja ja parempia kuin kukaan muu. Tämä artikkeli esittelee muutamia suosittuja lajeja ja muutamia alan huippunimiä mahtavine suorituksineen.
Aikido – rauhanomainen laji jossa haastat ainoastaan itsesi
Aikido on jokaiselle sopiva laji, olit sitten minkä kokoinen tai ikäinen tahansa. Se on budolaji joka on suunnattu aktiivisille ihmisille. Aikido opettaa taistelutaitoa, jonka avulla on mahdollista torjua hyökkäys vastustajaa pahasti vahingoittamatta. Tavoitteena on vastustajan voiman hyväksikäyttö, tämän tasapainon horjuttaminen ja spiraalimaisen pyöreän liikkeen hyödyntäminen.
Aikido on rauhanomainen laji, joten sen päällimmäinen tarkoitus ei todellakaan ole itsepuolustus, vaan itsensä voittaminen. Aikidon tarkoituksena on saada ihmiset tajuamaan väkivallan mielettömyys ja ymmärtää rauhanomaiset keinot ongelmien ratkaisussa. Aikido haluaa suojella elämää, ei tuhota sitä.
Aikido on hyödyllinen laji, sillä sen parissa kasvaa niin yleiskunto, tasapaino, notkeus kuin koordinaatiokykykin. Aloituskynnys ei ole korkea, sillä Aikidossa edetään rauhalliseen tahtiin, että saadaan vankat perustukset tulevaisuudelle. Kun lajin kerran aloittaa, pysytään sen parissa usein koko loppuelämä ja siitä tulee ikään kuin elämäntapa. Aikidossa ei kilpailla, vaan suurin haaste on haastaa itsensä.
Muay Thai (Thainyrkkeily) – suuresti fyysistä ja henkistä kuntoa ja tekniikkaa kunnostava laji
Thainyrkkeily, joka kansainvälisesti tunnetaan nimellä muay thai ja englanniksi joskus myös termillä thaiboxing on pystyottelun laji, jossa on erittäin laaja tekniikoiden valikoima. Tähän lukeutuvat useat lyönnit, kyynärpäälyönnit, potkut, polvipotkut, puolustamiset ja kiinni ottamiset sekä thai paininakin tunnettu pystypaini. Näin ollen muay thai on mukava kombinaatio tekniikkaa, taktiikkaa ja taitoa. Koska kyseessä on kamppailulaji, vaatii se lisäksi vahvaa fysiikkaa ja mentaliteettia. Harjoittelu on antoisaa kehittäen taito- ja tekniikkataitojen lisäksi myöskin voimaa, lihaskuntoa ja kestävyyttä.
Muay Thain kilpailuja on tarjolla niin maan sisällä kuin kansainvälisilläkin markkinoilla, nuorten ja aikuisten tasolla on tarjolla mahdollisuuksia jopa MM-tasoisissa otteluissa.
MMA (Vapaaottelu) – monen lajin sekamelska yhdessä paketissa
Vapaaottelu tunnetaan myös sen kansainvälisellä nimellä MMA joka tulee sanoista mixed martial arts eli “sekoitetut taitelulajit”. Kuten nimikin jo paljastaa, on vapaaottelu varsin vapaa laji säännöiltään ja sisältää vaikutteita varsin monesta muusta lajista. Vapaaottelun säännöt antavat periksi monipuolisten tekniikoiden käyttämisen niin pystyasennossa kuin matolla. Lajissa on kilpailuja, ja tavoitteena on ottaa voitto vastustajasta käyttäen avuksi iskuja ja lukkoja siinä määrin kuin säännöt sen sallivat. Mikäli ottelu kestää koko ajan, valitsevat tuomarit voittajan perustuen tekniseen osaamisen ja aktiivisuuteen. Ottelut voidaan pitää joko häkissä tai kehässä.
Ottelut voidaan jakaa ammattilais- ja amatöörisäännöin käytäviin otteluihin. Ammattisäännöillä käydyt ottelut ovat kestoltaan pidempiä, 5-10 minuuttia erältä ja näiden lukumäärä on 2-5. Suurin ero amatööriotteluihin on matto-ottelussa iskujen sallittavuus ja suojavarustuksen vähyys. Amatööriottelut tästä poiketen ovat lyhyempiä, vain noin 3-5 minuuttia ja eriä voi olla 1-3. Matto-ottelun kaikki iskut on kielletty ankarasti. Suojavarustus on ammattilaisia tukevampi. Amatööriotteluissa pyritään välttämään vammat keskeyttämällä ottelut ajoissa ennen tyrmäystä.
Vapaaottelijoiden joukossa on useita helmiä, kuten Yhdysvaltain itärannikolta kotoisin olevat Dom Steele sekä Prince McLean, jolla on taustaa muun muassa The Ultimate Fighter-ohjelmassa.
Kickboxing (potkunyrkkeily) – usean lajin summa
Kickboxing (suomalaisittain potkunyrkkeily) sai alkunsa kamppailulajien asteikolla kovin myöhään, vasta 70-luvulla. Tuolloin käytiin maailman ykköskaratekojen ja maailman parhaiden nyrkkeilijöiden välillä otteluita. Ottelut käytiin nyrkkeilykehässä ja kukin sai käyttää omia tekniikoitaan. Nyrkkeilijät voittivat tyrmäyksellä kaikki ottelut. Tästä saatiin inspiraatio kehittää uusi laji, joka yhdisti piirteitä molemmista lajeista.