Tietoa vapaaottelusta

Vapaaottelun lyhyt lajikuvaus

Vapaaottelu on osa kamppailulajien kirjoa. Kuten nimikin jo vähän lupailee, on laji säännöiltään melko liberaali ja salliikin useita pysty- ja mattotekniikoita. Vapaaottelussa on tarkoituksena voittaa vastustaja käyttämällä sallitunlaisia lukko- ja iskuliikkeitä. Joskus saattaa käydä niin ettei tyrmäystä tule vaan ottelu kestää koko ajan. Näissä tilanteissa arvostelutuomarit päättävät voittajan ja perustelevat päätöksensä sillä, kumpi osapuoli heidän mielestään oli teknisesti taitavampi ja aktiivisempi taistelukentällä. Ottelut voidaan käydä häkissä tai kehässä.

Maailmassa on useita vapaaottelupromootioita sekä organisaatioita ja niiden säännöissä on pieniä eroavaisuuksia. Karkea raja voidaan vetää amatööri- ja ammattivapaaottelun väliin.

Lyhyt esittely ammattilaisvapaaottelusta

Ammattilaisessa vapaaottelussa erät kestävät viidestä kymmeneen minuuttia ja tämän pituisia eriä on kahdesta viiteen. Suurin ero amatööritason vapaaotteluun on se, että myös matto-ottelussa ovat iskut sallittuja. Myös suojavarustus on hillitty amatööritason varustukseen verraten, koska varustukseen kuuluvat ainoastaan hanskat ja alasuojat sekä hammassuojat. Tällä tasolla ottelevat ammattilaiset ovat yleensä huippu-urheilijoita, minkä ansioista ottelut pysyvät turvallisena näinkin korkealla tasolla.

Lyhyt esittely amatöörivapaaottelusta

Toisin kuin ammattilaisten säännöin käydyt ottelut, amatöörisäännöin käytyjen ottelun erien kesto on vain 3-5 minuuttia ja niitä voi olla yhdestä kolmeen. Suurin erottava tekijä on se, että matto-ottelun kaikki iskut on kielletty. Amatöörien suojavarustus on kattavampi kuin ammattilaisten, sillä he käyttävät erittäin pehmustettuja hanskoja sekä jalkasuojia. Mikäli näyttää siltä että toinen osapuolista jää pahasti jälkeen, keskeytetään amatööritason ottelu nopeasti ettei tyrmäyksiä tule. Amatöörien taso vaihtelee hurjasti, sillä ottelijoiden taso voi olla ihan mitä tahansa muutaman kuukauden harjoitelleesta aina vuosia harjoitelleeseen huippu-urheilijaan saakka.

Vapaaottelun historia lyhyesti

Vapaaottelu on alun perin kehittynyt lajista nimellä pankration, joka oli olemassa jo Kreikan olympialaisissa yli 600 eKr. Sana pankration viittaa kahteen sanaan, paniin ja kratokseen, jotka yhdistettynä tarkoittavat “kaikki voimat”. Tämä ottelumuoto nousi pian olympialaisten ykköslajiksi, ja sen voittaja olikin urheilumaailman ykkösnimiä. Legendan mukaan kreikkalainen sankari Herkules oli pankrationin ensimmäinen olympiamestari.

Myöhemmin pankration rantautui myös Roomaan, missä se muuttui urheilusta raa’aksi viihteeksi. Kun Rooman valtakunta hajosi, katosi laji Euroopasta kokonaan.

Vapaaottelusta on nähty useita erilaisia eri puolilla maapalloa kehittyneitä muotoja historiassamme. Kiina on käyttänyt lajia kung fu otteluissa ja Japani on käyttänyt lajia karatekoulujen välisissä kisoissa. Länsimaisten tulkinta lajista on lähinnä ammattipaini joka viihdytti yläluokkaa 1800- ja ja 1900-lukujen vaihteessa. Tuolloisella nimellä viitattiin juurikin vapaisiin sääntöihin.

Nykyvapaaottelu sai alkunsa Gracie-perheen käsissä, tosin heidän lajinsa oli brasilialainen ju jutsu.

Länsimaissa laji on lähtenyt nousuun vasta 1900-luvun lopulla, kun Yhdysvaltain Denverissä pidettiin ensimmäinen virallinen UFC-turnaus. Viime vuosikymmenen aikana lajin suosio on lähtenyt roimaan nousuun ja suosio on historian huipulla, mikä on johtanut siihen että sääntöjä on jouduttu rukkaamaan suuresti.